Een interview met Saartje Buvé

 

Saartje Buvé - 

“Ik besef nu dat ik enorm veel energie krijg van het ondernemen. Het zit echt in mijn bloed, ik ben er mee opgegroeid en ik vind het jammer dat ik het voor mezelf pas zo laat ontdekt heb.” vrouwelijke onderneemster in België Saartje Buvé zittend achter een tafel met een glimlach


Ontmoet Saartje, een gepassioneerde onderneemster met een diepgewortelde liefde voor familie en gezin. Geïnspireerd door haar vader, een succesvolle ondernemer, besloot ze haar eigen bedrijf op te zetten, midden in de coronaperiode. De oprichting van Freelance Office was niet alleen een uiting van haar ondernemersgeest, maar ook een manier om meer tijd door te brengen met haar twee dochtertjes, die een centrale rol spelen in haar leven. 


Het ontstaan van Freelance Office 

Na een succesvolle carrière in marketing en sales bij gerenommeerde bedrijven als Kellogg's en Iglo, werkte Saartje vijf jaar als happy client assistant bij Officenter. Hier begon het zaadje voor Freelance Office te groeien.  

“Vroeger toen ik in Officenter het onthaal deed, merkte ik dat er veel ondernemers waren die wat extra uurtjes administratie nodig hadden. Ook weet ik dat voor de kleinere zelfstandigen de administratie vaak de achillespees is. Dit wordt na de uren, in het weekend of door de partner gedaan. Daar kunnen wij ons steentje dan bijdragen. Ik wou deze ondernemers heel graag uit de nood helpen en zo is het idee voor het opstarten van Freelance Office ontstaan”, zegt Saartje.  

Door zich te richten op administratie en kostenbesparingen, bood ze ondernemers de mogelijkheid om zich meer te concentreren op de kern van hun bedrijf en tegelijkertijd quality time met hun gezin door te brengen. Maar als zelfstandig ondernemer kreeg Saartje zelf ook meer vrijheid en flexibiliteit om voor haar dochtertjes te zorgen.  

“Mijn eigen tijd kan ik als zaakvoerder veel beter regelen”, bevestigt Saartje. “Ik zet de kinderen af op school, ik ga ze na school ophalen en ik ben bij hen tijdens de vakanties. Maar de tijd dat ik samen met de kinderen ben, loopt het ondernemen natuurlijk gewoon door. Ik kan ze niet op pauze zetten tijdens een online meeting of salesgesprek”, lacht Saartje. “Zeker omdat ze nog zo klein zijn is die combinatie best wel pittig.” Freelance Office medewerkers en vrouwelijke ondernemer Saartje Buvé aan een lange tafel


"Ik kan oprecht jaloers zijn op werknemers die aan het einde van de werkdag erin slagen de deur achter zich dicht te trekken en alles kunnen loslaten"


De keerzijde van het zelfstandig ondernemerschap 

“Zonder twijfel is een van de grootste uitdagingen aan het zelfstandig ondernemen het aanwerven van personeel. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het team dezelfde toewijding en inzet behoudt als ikzelf. Er werd me heel vaak gezegd: "Begin niet met het inhuren van personeel," en ik denk dat veel ondernemers dat ook herkennen. De bijbehorende kosten en complexiteiten zijn behoorlijk substantieel. 

Daarbij komt ook dat ondernemen een achtbaan is van hoogtepunten en dieptepunten. Soms werven we heel snel nieuwe mensen aan vanwege een groot aantal nieuwe opdrachten, terwijl we andere keren ervaren professionals hebben die even niet ingezet worden.” 

“Alle ballen in de lucht houden is dus een andere grote uitdaging. Ik merk dat ik veel meer werk dan ik oorspronkelijk van plan was - 's avonds, in het weekend, noem maar op. Van verkoop tot HR, ik ben altijd aan het multitasken. Het is een intense oefening die voortdurende focus en energie vereist. Voor mij is dat één van de nadelen van je eigen onderneming runnen - je bedrijf is altijd in je gedachten. Ik kan oprecht jaloers zijn op werknemers die aan het einde van de werkdag erin slagen de deur achter zich dicht te trekken en alles kunnen loslaten.”  

“Desalniettemin probeer ik grenzen te stellen en manieren te vinden om af en toe los te koppelen. Naast de zakelijke uitdagingen heb ik moeten leren beter naar mijn lichaam te luisteren, vooral vanwege mijn chronische longaandoening. Balanceren tussen mijn gezondheid en het zelfstandig ondernemerschap is dus voor mij een heel belangrijke evenwichtsoefening.” 


Ondernemen en presenteren gaan hand in hand voor onderneemster Saartje Buvé die staand aan het presenteren is


Het belang van een goede work-life balans 

Als moeder van twee dochtertjes hecht Saartje veel waarde aan flexibiliteit en een goede work-life balance. Helaas ontbreekt dit vaak bij traditionele werkgevers. Deze waarden trokken gelijkgestemde mensen aan, waardoor haar eerste teamleden moeders waren die ze kende van aan de schoolpoort. Ze waren op zoek naar dezelfde flexibiliteit en balans, maar zijn wel ambitieus. Bij Freelance Office hebben teamleden de vrijheid om hun werktijden zelf in te delen, uiteraard steeds in onderling overleg met de klant. Want bij sommige klanten voorzien we natuurlijk ook permanentie en dan blijven we uiteraard ter plekke aanwezig tijdens de afgesproken uren.   

Bij veel mensen is de stap om meer uren te werken een grote uitdaging, vooral voor ouders met jonge kinderen. Bij Freelance Office zijn er echter altijd mogelijkheden om door te groeien. Een teamlid kan beginnen met slechts 13 uur per week en later behoefte krijgen aan meer of minder uren. Saartje en HR manager Leslie zitten regelmatig met de teamleden samen om hun behoeften te bespreken. Bovendien biedt Freelance Office opleidingsmogelijkheden aan voor teamleden die willen groeien of zich willen specialiseren. Saartje en HR manager Leslie streven er altijd samen naar om het juiste profiel te vinden dat zowel bij de klant als bij het team en de flexibele werkwijze past. 

 

De Toekomst van Freelance Office 

Freelance Office heeft een veelbelovende toekomst. Saartje had aanvankelijk de droom om binnen 5 jaar 5 werknemers aan te nemen, maar nu, in minder dan 3 jaar tijd, heeft ze al 15 teamleden vast in dienst en 8 freelancers. Haar nieuwe ambitie is om binnen 5 jaar een topteam van minstens 20 teamleden te creëren, dat elkaar ondersteunt en versterkt.  


Een 16-koppig Freelance Office team lacht vriendelijk in een groepsfoto. Deze vrouwen helpen met ondernemen.

Het Freelance Office Team

"Ik zoek mensen met ownership, die de deadlines in de gaten houden en die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben ten opzichte van onze klanten"


Daarnaast wil Saartje de activiteiten van Freelance Office uitbreiden naar andere regio's en blijven inzetten op administratieve ondersteuning, marketing en HR, om nog meer ondernemers te helpen de perfecte balans tussen werk en gezin te vinden. 

“We zijn nu bezig de dienstverlening van Freelance Office uit te bouwen in de rest van Vlaanderen”, bevestigt Saartje. “In iedere Vlaamse provincie zijn er momenteel mensen van Freelance Office aan het werk.” 

Naar de toekomst toe blijft die doordachte selectie van personeel van groot belang. Het vinden van de juiste persoon op de juiste plek is een echte uitdaging. Kwaliteit staat voorop in mijn team. We rekruteren enkel hoogopgeleide profielen of profielen die enorm veel ervaring hebben uit de praktijk. Het eerste jaar deed ik dit niet, wat me zowel klanten als geld heeft gekost. Een waardevolle les. Niet iedereen kan soepel schakelen tussen diverse opdrachten en verantwoordelijkheid nemen alsof het hun eigen opdrachten zijn. Ik zoek mensen met ownership, die de deadlines in de gaten houden en die een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben ten opzichte van onze klanten.”   

“En ook in de toekomst wil ik nauwlettend de vinger aan de pols houden wat betreft financiën en cashflow. Dat is een bewuste inspanning van mij. Het is van essentieel belang om hier voortdurend mee bezig te zijn en bewust beslissingen te nemen om de financiële gezondheid van Freelance Office te waarborgen.” 

“Ik besef nu dat ik enorm veel energie krijg van het ondernemen”, zegt Saartje. “Het zit echt in mijn bloed, ik ben er mee opgegroeid en ik vind het jammer dat ik het voor mezelf pas zo laat ontdekt heb.” 

“In het eerste jaar van Freelance Office ben ik tegelijkertijd een feestcateringbedrijfje opgestart, gespecialiseerd in kreeft 'Catering Saartje Buvé'. Koken is mijn grote passie en brengt mij tot rust. Door de sterke groei van freelance Office heb ik dit alleen het eerste jaar kunnen combineren. Het is mijn droom om dit in de toekomst terug op te zetten, weliswaar op kleine schaal, als ik wat meer tijd vrij krijg.” 

 Meer weten?
Ben je benieuwd naar het reilen en zeilen bij Freelance Office of wil je graag samenwerken? Geef gerust een seintje aan Saartje. 
E-mail: saartje@freelanceoffice.be
Telefoon: +32 496 44 08 96 

Volg ons op social media of bekijk onze Google Bedrijvenpagina

 

22 augustus 2023

menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x