5x Tips voor een betere work-life balance

Meer tijd voor jezelf? Lees hier onze praktische work-life balance tips!

Een wit bureau met witte achtergrond waarop een laptop en lampje staat. Tekst in foto is 5 tips voor een betere work-life balance. Freelance Office logo.

Aan de start van het nieuwe jaar was je misschien met het goede voornemen begonnen: dit jaar ga ik mij meer focussen op een goede balans tussen werk en privé. Maar maanden later werken we nog steeds in een covid-samenleving waar veel thuiswerken de norm is. De grens tussen werk en privé is meer vervaagd dan ooit en dit goede voornemen is lastig vol te houden.  

Om jou hierbij te helpen hebben we 5 tips voor een betere work-life balance op een rijtje gezet. Hierdoor kan jij straks weer in je boek of serie duiken zonder schuldgevoel! 

 

1. Stel een realistische to-do lijst op 

Over schuldgevoelens gesproken, eigenlijk moet die ene persoon nog gebeld worden. Of er moeten nog 20 pagina’s worden verwerkt. Een mens heeft een beperkt aantal uren op een dag, niet alles kan op één dag gedaan worden. Probeer een realistische hoeveelheid werk per dag in te plannen, zodat je op het einde van de dag met een voldaan gevoel kunt ontspannen zonder dat jouw to-do lijst eigenlijk maar voor de helft afgestreept is.  

 

2. Out of sight, out of mind 

Het is gemakkelijk om nog even de werklaptop erbij te pakken, hij lag toch nog op de eettafel. Als je de werklaptop opbergt in een kast of een vaste plek, moet je meer moeite doen om daarna weer deze laptop op te starten. Natuurlijk hebben we tegenwoordig allemaal ook mails en notificaties die binnenkomen op onze gsm en die onze work life balance soms verstoren. Probeer een tijd met jezelf of met werknemers af te spreken waarin je deze notificaties stilzet, zodat ze de volgende dag pas weer te zien zijn. 

Een bureau met laptop, bril, plant en notitieboekje. Een telefoonscherm laat een notifications off icoon zien voor een betere work-life balance


3. Besteed werk uit aan anderen 

Delegeren moet je leren. Het is niet makkelijk om werk los te laten, maar dit kan verlichting van de werkdruk geven en jouw bedrijf helpen groeien. Bij Freelance Office bieden we verschillende diensten aan die jou hiermee ondersteunen, al vanaf één uur per week. Zie jij de administratie even niet meer zitten, of is de marketing van jouw bedrijf iets te veel voor je? Wij willen je graag hierbij helpen. Bekijk onze diensten om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen en krijg meer vrijheid terug om te werken aan de core business van jouw bedrijf. 


4. Efficiënt omgaan met werkuren  

Zijn die werkuren na het avondeten nog echt productief, of kan je dit werk beter uitstellen tot de volgende ochtend? Sommige mensen zijn het meest productief later op de dag, of zelfs ’s nachts. Echter als jij een ochtendpersoon bent, of je bent na het avondeten al aan het gapen, is het misschien een beter idee om ’s avonds rust te nemen. Hierdoor kun je ’s morgens weer fris beginnen en efficiënter werken. Bovendien zijn jouw collega’s of klanten dan ook beter bereikbaar als je ergens feedback over wilt en help je hen ook een betere werk-privé balans te krijgen. Ben je overdag al een langere tijd aan een taak bezig, dan kan het juist inspireren of helpen om even een break hiervan te nemen en het later op te pakken. 

 

5. Zeg soms nee 

Niet elk project past bij jou, of je hebt er gewoon geen tijd meer voor! Het voelt misschien tegenstrijdig om nee te zeggen, maar als je alleen half werk kunt leveren of elk weekend aan het doorwerken bent is het belangrijk jouw grenzen aan te geven. Goede communicatie helpt om een goede work-life balance te krijgen. Bovendien zijn mensen vaak begripvol of kun je het op een andere manier oplossen. Heb je ondersteuning nodig voor jouw bedrijf? Neem dan hieronder contact op met Freelance Office en wij denken met je mee. Deze tips zijn natuurlijk niet heilig. Heb je een deadline, of is het de drukste week van het jaar? Dan zal werk de prioriteit hebben, maar de achterliggende gedachte is dat je op lange termijn een goede balans tussen werk en privé houdt. Dit doe je door een realistische to-do lijst op te stellen, jouw werkgerief op te ruimen, efficiënt omgaan met je werkuren, werk uit te besteden en soms nee te zeggen. 

Veel succes! 

 

 

 


30 maart 2022

menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x