Ups and downs ondernemers

De ups and downs ondernemerschap op een rijtje gezet

Dit is een blogpost voor de toekomstige én de huidige ondernemer. Ondernemer zijn is niet altijd rozengeur en maneschijn. Hard werken, lange uren maken, maar daartegenover ook de vrijheid om je eigen dag en taken in te delen. 

Saartje Buvè, zaakvoerster Freelance Office

Ik zeg altijd; ondernemen is bipolair, je gaat van hoge pieken soms naar lage dalen. Soms is er zoveel aanvraag dat we niet kunnen volgen, een ander moment is het netwerken geblazen om de uren van een medewerker die op de bank zit op te vullen. Als mensen me vragen hoe het gaat, zeg ik 9/10 druk, maar weet dat dit niet alleen is met nieuwe klanten, maar soms ook met brandjes blussen en personeelsissues.
- Saartje Buvé, zaakvoerster Freelance Office 

Lees snel meer over de ups en downs van het ondernemerschap en wat erbij komt kijken! Met daarnaast handige tips om snel in te zetten.


Upside ondernemerschap: Je leert veel mensen kennen 

Als ondernemer is het belangrijk om zichtbaar te zijn, jij bent namelijk het gezicht van je bedrijf. Door naar netwerkevents te gaan en door te sparren met medeondernemers leer je veel mensen kennen. Hier kunnen ook mooie samenwerkingen en misschien zelfs vriendschappen uit ontstaan! 

Onze zaakvoerster Saartje is bijvoorbeeld lid van BNI (Chapter Leuven Mercator, foto hieronder), een wekelijkse ochtendsamenkomst waar ondernemers elkaar energie, inspiratie, maar ook nieuwe contacten of leads geven. Ook is ze lid van Netwerkers.be, waar ondernemers regelmatig samenkomen om elkaar business te gunnen en geven. Bovendien is Saartje een van de bestuursleden van Unizo Lubbeek, een vereniging van lokale ondernemers die een aanbod aan infosessies, trainingen en (netwerk) events geven. Kortom, genoeg nieuwe mensen om te leren kennen!

Zomer 2022 BNI Leuven Mercator leden, met in het midden zaakvoerster Saartje.


Upside: Persoonlijke groei 

Er komt veel kijken bij het ondernemerschap: leidinggeven, netwerken, bijleren, marketing, administratie en ga zo maar door…! Daarbij opgeteld volg je vaak cursussen of trainingen, van bijvoorbeeld VOKA, Unizo of Cevora. Dit is in eerste instantie een investering van tijd (en geld!), maar als je als ondernemer terugkijkt naar dag 1 vs. dag 200 van jouw onderneming, kun je vaststellen dat je een grote persoonlijke groei hebt meegemaakt. Niet voor niets bestaat het spreekwoord: men is nooit te oud om te leren! 


Upside: Jouw eigen team kiezen

Zelf jouw collega’s kiezen en je eigen team opbouwen, dat klinkt ideaal en het is ook nog eens gezellig om een team te hebben! Maar eerst moet je dit team vinden en werknemers aannemen, tot je een goede cirkel aan mensen rondom jou hebt. Valt het bij jou nog niet helemaal mee om een team te vinden? 

Wel, ook wij doen dit met vallen en opstaan, we hebben nu een team van ongeveer 10 personen, maar hebben er ook al een paar moeten laten gaan... Niet makkelijk het goede personeel vinden, die net dat tikkeltje extra doen! Bij Freelance Office hebben we na ferme selecties onze parels van collega's gevonden. Freelance Office helpt jouw bedrijf met het rekruteren van nieuwe werknemers en het opzetten van personeelsbeleid, d.m.v. onze HR-specialisten.   Upside: Behaalde doelen erkennen 

Na al die uren die jij in jouw bedrijf hebt geïnvesteerd is het natuurlijk fijn om te zien dat jouw bedrijf groeit en dat het lekker loopt. Uiteindelijk was dat het doel en heb je daar hard naartoe gewerkt. Misschien krijg je zelfs zoveel klanten binnen dat je werk moet uitbesteden, zodat jij meer focus krijgt op de essentie van jouw zaak! Vergeet ook niet af en toe successen te vieren! Work hard, play hard! 


Upside: Je eigen uren en dagen bepalen 

Dit is één van de redenen waarom mensen zelfstandige worden: je eigen uren en dagen bepalen! Daarnaast kun je ook kiezen om volledig vanuit thuis te werken, of bijvoorbeeld remote te werken vanuit Bali. Maar dit heeft zeker ook een keerzijde! 


Downside ondernemerschap: Het werk stopt nooit 

Vanuit je eigen uren bepalen springen we naar een probleem die hier soms uit voortvloeit: het werk stopt nooit! Als ondernemer zit je vaak in het weekend nog achter de pc of ben je ‘s avonds laat aan het werk. Natuurlijk is je eigen uren bepalen fijn, maar je moet daarbij wel de work-life balance in de gaten houden. Jouw privéleven schiet er nog snel bij in, maar op lange termijn is dat moeilijk vol te houden.  

Onze tip: besteed werk uit, zodat jij je voornamelijk bezighoudt met de essentie van jouw zaak. 


Neem contact op >>


Downside: Zelf klanten werven 

Om jouw business gaande te blijven houden, moet je wel klanten hebben! Klanten stromen niet altijd vanzelf binnen, waardoor jij zelf op zoek moet gaan naar leads en prospects. Bovendien moet je ook bestaande klanten warm houden en op de hoogte brengen van nieuwe diensten of producten, want jouw bestaande klanten zijn immers jouw ambassadeurs! 

Onze tip: ga netwerken (zoals op de foto hieronder bij BNI Leuven Mercator), volg webinars over sales en marketing en zie dat je website SEO proof is en dat je genoeg visibiliteit hebt op je social media! Hiervoor kan je ook Freelance Office inschakelen. Onze Marketeer Anne, helpt je met plezier verder! 

Mensen zitten in een kantoorruimte en kijken naar een Freelance Office presentatie. Ups and downs ondernemers: upside is netwerken zoals hier bij BNI Leuven.

 

Downside: Administratieve rompslomp 

Een “pain in the ass” van veel ondernemers: administratie. Facturen bijhouden, uren registreren, jouw mailbox niet vol laten lopen, planning, afspraken maken,... Hier moet je tijd voor vrijmaken en overzicht over houden, anders verlies je tijd en geld.  

Onze tip: Bij Freelance Office bieden we al vanaf 1 uur per week freelance administratieve diensten aan.


Downside: Financiële risico’s 

Vooral voor beginnende ondernemers is dit vaak een blokkade om de stap naar jouw eigen bedrijf te maken: financiële onzekerheden en risico’s. Zo is er bijvoorbeeld het debiteurenrisico, voor mensen die op factuurbasis werken. Hier kun je aardig wat stress van krijgen als ondernemer en moet je vaak betaalherinneringen sturen, zeker naar grote klanten. 

Onze tip: volg je facturen nauwgezet op, werk vanaf dag 1 met een duidelijke betaaltermijn, of besteed debiteurenbeheer uit aan Freelance Office en verminder deze stressfactor. Ten slotte, ondernemen is een on-going process. De ups and downs ondernemerschap zullen blijven bestaan, maar je staat er niet alleen voor, veel ondernemers lopen hier tegenaan. Bovendien is de passie en de energie die je krijgt als jouw harde werk loont het meer dan waard! Je bent niet voor niks met het ondernemen gestart. 

Veel succes gewenst met jouw onderneming! 
 P.S.: Hier hebben we nog 3x Handige resources voor ondernemers regio Leuven voor jou neergezet: 

1. Sparren met andere ondernemers – BNI Mercator Leuven 

2. Website laten bouwen – Webhero 

3. Tips voor een betere work-life balance - Blog


 14 juli 2022

menu

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x